Inloggen

Knutsel, puzzel en bouw er op los! Ontvang 10% korting op alles van Grafix met de code: GRAFIX10

Hoe maak je een linodruk?

Hoe maak je een linodruk?
Geplaatst op 13-2-2023 door Kimberley

Lino Printing - Zo begin je

Lino druk, blokdruk of lino printing is een leuke hobby voor oudere kinderen en volwassenen. Nadat je de basisbeginselen onder de knie hebt, kun je steeds mooiere prints maken door je afbeelding op te bouwen door afdrukken over elkaar heen te maken en door technieken te combineren. Het is bijvoorbeeld erg mooi om een lino druk te maken op een met aquarelverf geschilderde achtergrond.

In dit blogbericht laten we zien hoe eenvoudig het is om te beginnen met lino printen. Wat je nodig hebt is een lino-plaat om je ontwerp uit te snijden, lino-mesjes voor het snijden, lino-verf en een lino-roller. Het leuke is dat je je ontwerp keer op keer kunt gebruiken. Ook handig voor het maken van bijvoorbeeld uitnodigingen of kerstkaarten.

lino druk op textiel

Je kunt alle soorten papier gebruiken voor het maken van lino afdrukken, maar op structuurpapier pakt de verf minder goed. Dit kan wel een aardig effect geven. Experimenteer gerust met verschillende soorten papier.

Wat heb je nodig voor linodruk?

  • Linoleum platen of stempels
  • Gutsmesjes met een handvat
  • Blokdrukinkt/verf
  • Een inktroller
  • Papier

Eventueel kun je ook gebruik maken van een inktblad, daarmee is het gemakkelijker om inkt uit te rollen en over te brengen op je linoleum plaat of stempel. Daarnaast kun je voor de veiligheid gebruik maken van een Hand Guard en/of linoleumhouder. Deze tools voorkomen dat je met de scherpe lino gutsen in je handen snijdt.

Welke gutsen moet ik kiezen?

Welke maat en type guts je moet kiezen hangt af van het ontwerp dat je wilt maken. Sommige cutters zijn geschikt voor diepe groeven, precisie snedes of het maken van bochtjes. Gelukkig hebben we een overzicht voor je klaar staan met alle cutters van Essdee met de beste toepassing. Je vindt het overzicht hier.

Welke soorten linoleum zijn er?

Bij het maken van een linodruk heb je keuze uit meerdere soorten linoleum. Elk type linoleum heeft zo zijn eigen voordelen, in het kort zijn de verschillen:

  • Essdee Lino: Speciaal voor linodruk, gemaakt van natuurlijke ingrediënten voor veelzijdig drukken.
  • Essdee SoftCut: Eenvoudig te snijden alternatief voor Lino, geschikt voor alle niveaus en leeftijden.
  • Essdee MasterCut: Gemakkelijk te hanteren materiaal voor het maken van stempels, perfect voor stempelen met inktkussens.
  • Essdee Print Foam: Veilige introductie tot drukken voor jonge kunstenaars, met mogelijkheid om stempels te snijden.

Essdee Lino 101x152x3,2 mm 2 stuks
Essdee Softcut 105x100x3 mm 2 stuks
Essdee MasterCut Snijblok 100x100x4 mm 2 stuks
Essdee Printfoam A4 5 stuks
Hoe maak ik een linodruk op textiel?

Je kunt er ook voor kiezen om een linodruk te maken op textiel. Let dan wel op dat je textielverf gebruikt in plaats van lino inkt. Textielverf is van zichzelf een stuk gladder en kan met een gewone lino druk roller snel uitglijden. Gebruik in dit geval een speciale lino roller met meer grip. Je kunt ook gebruiken maken van de set voor linodruk op textiel van Essdee.

Stap-voor-stap je eerste lino drukwerk maken


lino stap 1

Stap 1

Hier laten we zien hoe wij bovenstaande afdruk hebben gemaakt. Je kunt natuurlijk een ander symbool tekenen, maar houd het eenvoudig voor je eerste lino-druk.

lino stap 2

Stap 2

Snijd met een hobbymes een stuk lino blok op de gewenste afmetingen voor het te maken ontwerp.

lino stap 3

Stap 3

Teken het ontwerp op het lino blok met een potlood. Arceer met potlood de delen die wit (zonder inkt) moeten zijn in de afdruk.

lino naaldvilten stap 4

Stap 4

Snijd de met potlood gearceerde delen weg met een lino mes. NB: Snijd altijd van je af!

lino stap 5

Stap 5

Giet zwarte lino drukinkt in een verfbak en rol de lino roller door de inkt. Breng de inkt aan op het lino blok.

lino stap 6

Stap 6

Druk het lino blok op een stuk papier of textiel. Druk goed aan, en rol eventueel over het lino blok met een schone roller voor een mooi resultaat. Vaak wordt een beter resultaat verkregen wanneer je het papier op het blok plaats en dan over het papier rolt.

lino stap 7

Stap 7

Verwijder voorzichtig het lino blok van de afdruk. Reinig het lino blok met water.

lino stap 8

Stap 8

Lijst de afdruk in. Zo eenvoudig is het dus!

Met een hand goed over het papier wrijven kan ook. Voor textiel bedrukken raden wij textielverf aan. In dit voorbeeld wordt de lino plaat op het papier gelegd. Vaak wordt een betere afdruk verkregen door het papier op de plaat te leggen en dan over het papier te wrijven met een roller of je handen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden met lino, zoals het maken van je eigen stempels of het drukken op andere materialen. Experimenteer en ga vooral lekker aan de slag. Voor het gemak kun je om te beginnen ook een complete set kiezen, zodat je in ieder geval een goede instap in het linodrukken kiest.

Met creatieve groet,
Kimberley

Essdee Blokdruk Kit voor Kids
Essdee Linodruk Essentials Kit
Essdee Maak Je Eigen Stempel Kit
Essdee 3-in-1 Linosnede Baren Set 10 Cutters
Iets leuks gemaakt? Deel het met onze socials zoals Instagram en Facebook!

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen