Inloggen

Knutsel, puzzel en bouw er op los! Ontvang 10% korting op alles van Grafix met de code: GRAFIX10

Wat is Krimpfolie?

Wat is Krimpfolie?
Geplaatst op 14-2-2023 door Kimberley

Alles over krimfolie

Krimpfolie ookwel krimpie dimpie genoemd is een flexibel plastic folie die je kunt knippen en versieren. Door verhitting in bijvoorbeeld een keukenoven krimpt het folie en wordt het hard. Krimpfolie wordt over het algemeen 3x zo klein wanneer het verhit wordt op circa 150 graden. Het is daardoor perfect voor het maken van sleutelhangers, kettingen, hangers, broches en veel meer! In dit blog artikel leggen we je uit wat de verschillende soorten krimpfolie zijn en wat je er mee kunt doen.

Wat is krimpfolie en hoe werkt het?


Hoe gebruik je krimpfolie?


Welke krimpfolie is er?

Er is keuze genoeg als het gaat om krimpfolie. Je kunt kiezen voor transparant of gekleurd krimpfolie, met een mat effect of glanzend. Er is krimpfolie die wit of zwart, maar ook goud of zilver is. Deze soorten krimpfolie zijn super geschikt om je eigen designs op tekenen.
Wil je liever aan de slag met een foto of een kleurplaat van het internet? Kies dan voor een printbaar krimpfolie. Dit krimpfolie kun je beprinten in een inkjet printen, en is dus niet geschikt voor gebruik met een laserprinter.
Als laatste is er ook folie verkrijgbaar met een voorbedrukt design. Deze folie hoef je alleen nog maar in te kleuren en uit te knippen.
Bekijk alle soorten krimpfolie.

Waarmee kan ik krimpfolie inkleuren?

Je kunt voor krimpfolie verschillende potloden en stiften gebruiken. Krimpfolie heeft twee kanten, een ruwe en een gladde zijde. Wij raden aan om permanente markers op de gladde kant van het folie te gebruiken, en stiften zoals Posca markers en kleurpotloden op de ruwe kant van het folie. Bij het bakken zal de kleur intenser worden. Je kunt krimpfolie ook verven of inkleuren met gelpennen, doe dit pas nadat de krimpfolie in de oven is geweest en goed is afgekoeld.

Hoe maak je figuurtjes met krimpfolie?

Je kunt krimpfolie gemakkelijk knippen in de vorm die je wilt hebben. Voor een precieze vorm kun je ook kiezen voor ponzen of zelfs uitsnijden met een plotter. Als je een gaatje wilt maken voor bijvoorbeeld een sieraad of sleutelhanger doe je dit voordat de krimpfolie in de oven gaat met een gatenpons. Let goed op dat ook het gat krimpt in de oven en dus een stuk kleiner wordt. Zorg dat het gat groot genoeg is om bijvoorbeeld een sleutelhanger ring of een kettinkje aan te bevestigen. Op de verpakking van het krimpfolie staat vermeld met hoe veel keer het krimpfolie krimpt in de oven. Soms is dit ook een kwestie van uit proberen.

Tips voor krimpfolie

Let op dat je de stukjes krimpfolie niet te dicht bij elkaar legt, anders kunnen deze aan elkaar gaan plakken. De krimpfolie is volledig gekrompen als hij plat ligt in de oven. Laat je ontwerpen afkoelen tussen 2 boeken om je ontwerp zo plat mogelijk te krijgen. Heeft je ontwerp niet de gewenste vorm? Leg hem dan opnieuw enkele minuten in de oven.

Inspiraties met Krimpfolie

Met creatieve groet,
Kimberley

GC Krimpfolie Dinosaurussen Set
GC Krimpfolie Printbaar A4 Wit 4 vel
GC Krimpfolie A4 Pastel 5 vel
CC Startersset Krimpfolie Sieraden
GC Metalen Sleutelringen 2,5 cm Gekleurd 10 stuks
Fiskars Handpons Grote Cirkel 6 mm
CC Textielstiften Basiskleuren 20 stuks
Uni Posca Verfmarker 8 Set 3M Basis
Iets leuks gemaakt? Deel het met onze socials zoals Instagram en Facebook!

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen