Inloggen

Ontvang 25% korting op alles van Rosa, Rosa Gallery en Rosa Studio met de code: ROSA25

Alles over Mozaïeken

Alles over Mozaïeken
Geplaatst op 14-2-2023 door Kimberley

Wat is mozaïeken?

Mozaïeken is het maken van een patroon of afbeelding met kiezelsteentjes, scherven van keramiek of stukjes glas, al dan niet gevoegd.
Heel lang gelden werd deze techniek in eerste instantie vooral gebruikt om een duurzame vloer te leggen met kiezels. Al snel groeide dit uit tot het leggen van vloeren met spannende mythologische afbeeldingen en later ook taferelen uit het dagelijkse leven. Deze vloeren hadden naast gebruiksgemak ook een statusverhogende waarde. Ook werden van lieverlee muren, vazen en andere voorwerpen gedecoreerd met mozaïek.
Interessant is dat bij opgravingen in Pompeï veel mozaïeken zijn gevonden van gevaarlijk uitziende honden met als onderschrift ‘cave canum’ ofwel ‘pas op voor de hond’, ongeacht of de bewoner een hond bezat. Ideetje voor thuis?

Aanbevolen werkwijze:


  • Teken eventueel een patroon op de ondergrond.
  • Plaats de stukjes ‘droog’ op de ondergrond, zodat alles goed past.
  • Lijm de stukjes één voor één vast met een daarvoor geschikte lijm.
  • Voeg met mozaïek voeg (grout) of met Foam Clay.

vierkant dienblaadje gemozaïekt met ihobby pakket

Nog nooit gemozaïekt? Begin met een handig pakket!

Op iHobby.nl hebben we heel veel soorten mozaïek en nog veel meer ondergronden om op te mozaïeken. Vooral voor beginners is heel lastig om uit die veelheid van materialen een keuze te maken. Daarom hebben we handige pakketten samengesteld, met alle materialen die je nodig hebt om gelijk aan de slag te kunnen, inclusief een handige beschrijving.
Bijvoorbeeld een dienblad zoals hiernaast getoond dat gemozaïekt is met stukjes getrommeld glas en gevoegd met witte grout.
Bekijk alle mozaïek pakketten hier

Zelf aan de slag gaan?


  • Kies een ondergrond om te decoreren met mozaïek.
  • Kies je stenen.
  • Kies je voeg.

De ondergrond

Een ondergrond van hout of mdf hout is heel geschikt om op te mozaïeken. Wanneer je mozaïek in een standaard wilt plaatsen, zorg dan dat je het deel van de ondergrond dat in de standaard moet passen NIET mozaïekt, want dan gaat het niet passen. Onze tip is om voor je begint met mozaïeken de ondergrond in de standaard te plaatsen en de grens af te tekenen met een potlood.

De keuze van de stenen

Mozaïek komt in heel veel vormen en afmetingen. Niet alle stenen zijn even hoog! Je kunt naar eigen inzicht allerlei soorten mozaïek door elkaar gebruiken, maar voor een glad resultaat is het van belang dat alle stenen even hoog zijn.

Plaats de stenen eerst 'droog' op je gekozen ondergrond!

Leg de mozaïekstenen uit op de ondergrond met enige ruimte ertussen voor het voegen. Leg eerst alles uit! Ligt alles naar wens, lijm dan de stenen één voor één vast. Laat drogen. Belangrijk: Voor het plaatsen van de stenen is het ook belangrijk dat je vooraf bedenkt of je wilt gaan voegen met Foam Clay of met mozaïek voeg. Voor het voegen met Foam Clay is iets meer ruimte nodig tussen de mozaïekstukjes.

De voeg

Wanneer de stenen vastzitten, kun je beginnen met voegen. Je kunt voegen met standaard mozaïek voeg, dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren of je kunt voegen met Foam Clay.

Voegen met mozaïekvoeg

Mozaïekvoeg ook wel grout genoemd is beschikbaar in verschillende kleuren. Maak het voegsel aan volgens de aanwijzing op de verpakking.


mozaïek voegen stap 1

Stap 1

Breng de mozaïek voeg aan met een spatel in alle voegen en hoekjes. Laat ongeveer 10 minuten drogen.

mozaïek voegen stap 2

Stap 2

Verwijder overtollig voeg met een sponsje.

mozaïek voegen stap 3

Stap 3

Poets de tegels schoon met een vochtig stuk keukenpapier.

Voegen met Foam Clay®

Neem de Foam Clay uit het doosje en kneed even goed door. Neem een plukje Foam Clay en rol uit tot een dun rolletje, en duw dit tussen de steentjes. Ga zo stukje voor stukje verder. Gebruik eventueel de achterkant van een mes om de Foam Clay tussen de stenen te duwen. Wanneer alles gevoegd is, kun je de zijkant van de figuur en de standaard afwerken met Foam Clay.

Afwerken van je mozaïek

Verf eventueel de achterkant en zijkanten met Plus Color Acrylverf. Bekleden met Foam Clay kan natuurlijk ook. Gebruik je een standaard, dan kun je die ook verven. Plaats als alles goed droog is je mozaïek in de standaard!

Met creatieve groet,
Kimberley

Flip Mini Mix Bont 1000 gr
Colourful Combi Mix Spring Party 150 gr
Mozaïekpakket Lama 28,5 cm
Colourful Grout 500 gr Wit, voeg
Iets leuks gemaakt? Deel het met onze socials zoals Instagram en Facebook!
Tags: Mozaïeken

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen