Inloggen

Knutsel, puzzel en bouw er op los! Ontvang 10% korting op alles van Grafix met de code: GRAFIX10

Bloemen Poster met Lino Printing

Bloemen Poster met Lino Printing
Geplaatst op 24-12-2022 door Safira

220011
Maak je eigen poster met blokdruk. Gebruik de linodruktechniek, ook wel blokdruk genoemd, omdat de drukblokken in meerdere delen zijn opgedeeld. Bepaal of de lijn of het omliggende gebied moet worden weggesneden. Snijd de linoplaat uit en breng verf aan op de verhogingen met een roller. Druk het ontwerp vervolgens af op een vel aquarelpapier. Houd er rekening mee dat de afdruk wordt gespiegeld als er tekst is opgenomen, en dat het formaat voor dit voorbeeld op A3 papier is.

info over de img

Stap 1

Schaduw de achterkant van het ontwerp met een oliepastel in plaats van een potlood, omdat de overdracht met een potlood misschien moeilijk te zien is.

info over de img

Stap 2

Bevestig het ontwerp op het linoblok (linoplaat) met behulp van tape. Breng het ontwerp over op het linoblok door het ontwerp met een potlood over te trekken en druk uit te oefenen bij het overbrengen met het potlood.

info over de img

Stap 3

Trek het ontwerp over met een permanente marker. Voorkom het uitvegen van de oliepastel met de hand, door het linoblok te draaien wanneer je vanaf de rand werkt.

info over de img

Stap 4

Snij het ontwerp weg of snij de achtergrond weg. Begin met een klein linomesje. Steek het mes van bovenaf in het houten handvat. Begin met het snijden langs de rand en met het snijden van alle fijne details. Snijd van jezelf af en bij voorkeur langs het ontwerp.

info over de img

Stap 5

Verander van linomes en ontdek de verschillende breedtes van de snijbladen. Vervang het mesje door het met het meegeleverde houten stokje uit het handvat te duwen. Niet met je handen doen, want het mesje is heel scherp!

info over de img

Stap 6

Breng de bloemmotieven over op het linoblok op dezelfde manier als hierboven beschreven. Maak ze als vijf kleine blokken. Snijd de achtergrond weg van de kleine bloemstempels voor een verhoogd ontwerp.

info over de img

Stap 7

Hier zijn de mengverhoudingen voor de blokdrukinkten: Grijs: ½ wit + ½ zwart. Roze: 1 theel. wit + 1 druppel rood + ½ druppel zwart. Donkerrood: 1 theel. rood + 1 druppel zwart.

info over de img

Stap 8

Rol de blokdrukinkt uit op een inktbak. Rol de linoleumroler heen en weer totdat de blokdrukinkt gelijkmatig over de linorol is verdeeld. Vermijd te veel verf op de linoleumroller om te voorkomen dat de inkt in de opengewerkte (de lager gelegen) delen sijpelt.

info over de img

Stap 9

Rol nu de verf in een dunne en gelijkmatige laag op het linoblok.

info over de img

Stap 10

Rol de linoleumrol heen en weer en op en neer totdat de blokdrukinkt het hele linoblok in een gelijkmatige laag heeft bedekt. Wees grondig om een gelijkmatige en mooie afdruk te garanderen.

info over de img

Stap 11

Plaats voorzichtig een stuk papier op het linoblokontwerp. Bevestig het papier met tape om ervoor te zorgen dat het op zijn plaats blijft. Rol heen en weer op het papier met een schone linoroller terwijl je hard drukt. Je kunt in plaats daarvan een deegroller gebruiken. Een tip: gebruik aquarelpapier en bevochtig het papier voor een mooiere afdruk. Hiervoor kun je een doek nat maken en heel goed uitwringen en dan voorzichtig over het papier bewegen.

info over de img

Stap 12

Maak bloemstempels en meeldraden. Druk deze op de poster als de poster droog is.; eerst de stempels met de bloemen en dan de stempels met de meeldraden op de bloemen als deze droog zijn.

 

info over de imgSjabloon

Download het sjabloon door op de afbeelding te klikken en print deze uit.

CC Linoleum Plaat 30x39 cm
CC Tekenblok A3 120gr 30 vel
CC Posterhanger A3
TAC Linoverf 250 ml Wit
TAC Linoverf 250 ml Rood
TAC Linoverf 250 ml Zwart
CC Linomeshouder 6-delig
Super Ink Marker Zwart 0,9 mm
CC Inktblad 22x30cm
CC Schilderstape 25mm 50m
Mungyo Oliepastels Set 12 stuks

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen