Inloggen

Knutsel, puzzel en bouw er op los! Ontvang 10% korting op alles van Grafix met de code: GRAFIX10

Tie-dye met metalen clips en shibori techniek

Tie-dye met metalen clips en shibori techniek
Geplaatst op 20-2-2023 door Safira

220168
Tie-dye een katoenen kussenhoes. Vouw de hoes item in een klein vierkant, bevestig metalen clips en een stuk karton en kleur nu met textielverf.

info over de img

Stap 1

Was en droog het textiel eerst om eventuele resten van het fabricageproces te verwijderen, zodat de stof gemakkelijker de kleur opneemt. Vouw de stof verticaal om vier verticale gebieden te maken. Vouw horizontaal op dezelfde manier en eindig met een klein vierkant.

info over de img

Stap 2

Leg een dik stuk karton (even groot als het stoffen vierkant) op en onder je stoffen vierkant en zet vast met vier grote metalen clips; één aan elke kant, zoals op de foto. Hoe dikker karton, hoe lichter de kleur van de stof na het verven. Een tip: hergebruik de zijkanten van een schoon sapkarton of gebruik 2-3 lagen ansichtkaarten of iets dergelijks.

info over de img

Stap 3

Bedek het tafeloppervlak met plastic en gebruik plastic wegwerphandschoenen bij het verven. Maak een verfbad door 0,5 kg fijn keukenzout op te lossen in 1 liter kokend water in een bak.

info over de img

Stap 4

Giet nog eens 4 l water in de kuip zodat de eindtemperatuur tussen 30 ° C en 60 ° C ligt. Hoe warmer het water, hoe donkerder en intenser de kleur. Hoe kouder het water, hoe lichter de kleur. Voeg 50 ml textielverf toe aan de kuip en 100 g fixeermiddel. Roer tot het fixeermiddel is opgelost.

info over de img

Stap 5

Leg het vierkant gevouwen stuk stof in het verfbad en laat 10-20 minuten staan. Hoe langer je het in het verfbad laat liggen, hoe donkerder de kleur van het eindresultaat. Hoe korter je het in het verfbad laat liggen, hoe lichter de kleur van het eindresultaat.

info over de img

Stap 6

Haal het pakket uit het verfbad en verwijder de metalen clips en het karton.

info over de img

Stap 7

Spoel meerdere keren in koud water tot het water schoon is. Was vervolgens de stof met wasmiddel in de wasmachine op 40 ° C.

info over de img

Stap 8

Expirimenteer met het mengen van kleuren voor nieuwe kleuren en kleurverlopen.

info over de img

Stap 9

Experimenteer met de vouwtechnieken voor andere uitkomsten.

info over de img

Stap 10

Of met het direct op de stof druppelen van de batik verf.

info over de img

TIP

Het beste resultaat behaal je door warm water te gebruiken. Hoe langer je de stof in de verf laat zitten, hoe intenser de kleur uiteindelijk is.

 

Video

CC Katoenen Kussenhoes 40x40 cm Wit
CC Katoenen Theedoek 50x70 cm Wit 5 stuks
CC Metalen Klemmen 7,5 cm Koper 6 stuks
Schjerning Batikverf 100ml Brilliant Blauw
Schjerning Batikverf 100ml Rood
Schjerning Batikverf 100ml Oranje
Schjerning Batikverf Fixeermedium 200gr

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen