Inloggen

Knutsel, puzzel en bouw er op los! Ontvang 10% korting op alles van Grafix met de code: GRAFIX10

Een macramé plantenhanger

Een macramé plantenhanger
Geplaatst op 5-4-2023 door Safira

220251
Maak een plantenhanger met katoenen touw in een houten ring. Varieer de macramé-knopen door secties te knopen met weitasknopen en secties met gedraaide weitasknopen voor een platte of een gedraaide look. Deze hanger bestaat uit een bovenstuk waarbij geknoopt wordt rond alle koorden. Daarna worden de koorden verdeeld in vier bundels en in iedere bundel knoop je drie secties. De eerste sectie knoop je met de weitasknoop, de tweede sectie met de gedraaide weitasknoop en dan weer een sectie met de weitasknoop. Tot slot maak je het ‘mandje’ met de verspringende weitasknoop. Er is ongeveer 37 m katoentouw nodig voor een plantenhanger met een afgewerkte afmeting van 100 cm zonder de pot.
Voor meer uitleg over macramé knopen zie ons blog post: Macramé voor beginners

info over de img

Stap 1

Knip katoentouw op maat. Je hebt 7 stukken nodig van 4 meter en 1 stuk van 9 meter. Vouw alle stukken dubbel en rijg de ring naar het midden.

info over de img

Stap 2

Vlecht 10 gedraaide weitasknopen met het langste katoenen koord om alle andere stukken katoentouw, zoals op de foto. Bij de gedraaide weitasknoop begin je iedere keer vanaf dezelfde kant met knopen, en hierdoor begint het vlechtwerk in een spiraalvorm te draaien. Dit is het bovenstuk van de hanger.

info over de img

Stap 3

Verdeel de koorden in 4 bundels met elk 4 koorden. Vlecht 10 weitasknopen in iedere bundel, met de 2 buitenste koorden om de 2 middelste koorden zoals op de foto. Dit is de eerste sectie en geeft een platte look.

info over de img

Stap 4

Nu ga je 10 cm naar beneden en je kruist de koorden op zo’n manier dat de buitenste koorden de binnenste koorden worden en de voorheen binnenste koorden worden nu de koorden waar je mee gaat knopen. Vlecht 20 gedraaide weitasknopen zoals op de foto. Dit is de tweede sectie.

info over de img

Stap 5

Nu laat je weer een opening van 10 cm vrij en knoop je een sectie van 10 weitasknopen. Dit is de derde sectie.

info over de img

Stap 6

Voor het mandje verzamel 2 koorden van de ene bundel en 2 van een andere bundel. Laat een opening van 7 cm vrij en maak 2 weitasknopen. Op deze manier verbind je de vier bundels aan elkaar met wat we verspringende weitasknoop noemen.

info over de img

Stap 7

Knip een stuk katoenen touw van 1,5 m af. Vouw dit dubbel en knoop het 10 cm lager rond alle koorden voor de bodem van het mandje. Maak 10 gedraaide weitasknopen. Knip de uiteinden 15 cm verder naar beneden af voor de decoratieve tassel.

info over de img

Stap 8

En zo ziet de afgewerkte plantenhanger en dan uit.

Video Weitasknoop

Video verspringende Weitasknoop

CC Ring hout 55 mm 6 stuks
CC Macramékoord 4 mm 55 m Off-White
CC Macramékoord 4 mm 55 m Lichtbruin
CC Bamboe Bloempot 15,2 cm

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen