Inloggen

Knutsel, puzzel en bouw er op los! Ontvang 10% korting op alles van Grafix met de code: GRAFIX10

Beginnen met Aquarellen

Beginnen met Aquarellen
Geplaatst op 3-5-2023 door Kimberley

Wat is aquarellen

aquarellen van paddestoelen

Aquarellen of waterverven is een schildertechniek waarbij pigmenten worden opgelost in water en met een penseel op (aquarel)papier worden aangebracht. Het resultaat is een schilderij met een unieke vloeiende, transparante uitstraling. De aquareltechniek kan worden gebruikt om een vele verschillende effecten te creëren van dromerige landschappen tot levendige, gedurfde composities. Vanwege deze veelzijdigheid is aquarellen een bijzonder populaire techniek.

Wat heb je nodig?

Om te beginnen met het maken van een aquarel heb je een aantal basismaterialen nodig:

1. Aquarelverf
2. Aquarelpapier
3. Penselen
4. Palet
5. Water

Aquarelverf

Er zijn verschillende soorten aquarelverf beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. De meest voorkomende soorten aquarelverf zijn:

1. Napjesverf: Dit is de meest traditionele vorm van aquarelverf. Het bestaat uit pigmenten zijn samengeperst tot kleine napjes of blokjes (pans). De verf wordt geactiveerd door er water aan toe te voegen en vervolgens te mengen op een palet. Deze verf is makkelijk mee te nemen.
2. Tube aquarelverf: deze verf wordt kant-en-klaar geleverd in zachte tubes en is al verdund. De verf is gemakkelijk te mengen en kan eventueel direct worden aangebracht op het papier. Dit type verf is handig wanneer je grotere hoeveelheden verf nodig hebt of als je verf wilt mengen om specifieke kleuren te maken.
3. Vloeibare verf: Deze zeer vloeibare vorm van aquarelverf wordt meestal geleverd in flesjes. Deze verf wordt vaak gebruikt om kleuren rechtstreeks op het papier, al dan niet van tevoren natgemaakt, te druppelen en te laten mengen.

Pigment Art Aqua Aquarelverf Set 48 ½ Pan
TAC Aquarelverf Set 24x12 ml
CC Aqua Pigment Aquarelverf Set 10x30 ml
Pigment Art Aqua Aquarelverf Metallic Set 12 ½ pan
Aquarelpapier

Aquarelpapier is papier dat speciaal ontworpen is om te worden gebruikt met aquarelverf. Het beste aquarelpapier is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type aquarelverf, het gewenste effect en het budget. Over het algemeen moet aquarelpapier een goede absorptiecapaciteit hebben en bestande zijn tegen het vervagen van kleuren en het kromtrekken van het papier.

Bij het kiezen van aquarelpapier moet je letten op gewicht, textuur en kwaliteit. Het gewicht van papier wordt aangegeven in gram per m2 (g/m2). Hoe hoger het gewicht, hoe dikker en steviger het papier. We raden aan om aquarelpapier te gebruiken met een gewicht tussen de 200 en 300 g/m2. Textuur van aquarelpapier kan variëren van glad tot grof. De textuur heeft een grote invloed op het uiteindelijke effect van de aquarel. Glad papier is geschikter voor gedetailleerde schilderijen. Tot slot zijn er verschillende kwaliteiten aquarelpapier verkrijgbaar van studenten/studie tot professionele kwaliteit. Professionele kwaliteit aquarelpapier is gemaakt van 100% katoen en heeft daardoor een hoge absorptiecapaciteit wat zorgt voor helderdere kleuren en betere mengresultaten.

Kortom, het beste aquarelpapier is stevig, absorberend en heeft textuur die past bij het gewenste effect. Het is echter aan te raden om verschillende soorten en maten aquarelpapier te proberen om te ontdekken wat het beste voor je werkt.

CC Aquarelblok A4 180gr 20 vel
Artgecko Pro Schetsblok A4 Watercolour 300gr 20 vel Wit
SMLT Papierblok Aquarel A5 280gr 35 vel
Artistline Aquarelpapier A4 300gr 10 vel Zwart
Penselen

Aquarelpenselen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Kies de grootte van het penseel o.b.v. de grootte van het gebied dat je wilt inschilderen of het effect dat je wil verkrijgen. De haartypen van aquarelpenselen variëren van synthetisch tot natuurlijk haar. Natuurlijk haar houdt meer water vast en maakt daardoor zachte, natuurlijke overgangen. Synthetische haren zijn goedkoper en makkelijker schoon te maken.

CC Aquarelverf Penselen Set 4 stuks
CC Aquarelpenselen 10 stuks
CC Gold Line Penselen Waaier Set 2 stuks
Synthetische Kwasten Set 5 stuks
Palet

Een palet is het oppervlak waarop je de aquarelverf kunt aanbrengen en mengen. Een palet kan van plastic of keramiek zijn gemaakt. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Plastic is bijvoorbeeld lichtgewicht, makkelijk schoon te maken, maar kan na verloop van tijd verkleuren. Keramiek is duurzamer, maar ook zwaarder en breekbaar. Het beste palet hangt sterk samen met je persoonlijke voorkeur. Een palet met deksel kan nuttig zijn om de verf langer vochtig te houden en te voorkomen dat de verf uitdroogt tussen de schildersessies.

Artistline Palet in Bloemvorm 17,5 cm
Kunststof Klappalet 21x10 cm
Palet Plastic 11 vakken
CC Plastic Palet 12x8 cm Wit 10 stuks
Water

Water is het ideale medium voor aquarel omdat het de transparantie, snelle droogtijd, kleurmenging mogelijk maakt die aquarellen zo uniek maakt. Door water te gebruiken als medium blijft de transparantie van de verf behouden. De kunst van het aquarelleren is de verf in laagjes aan te brengen. Dit zorgt voor interessante en subtiele kleurvariaties. Het is dan ook belangrijk om goed te oefenen en te experimenteren met de techniek om de gewenste resultaten te bereiken.

Aquarellen is de ultieme vorm van creatieve expressie. Door de vele kleuren en effecten van aquarelverf kan met verschillende technieken en stijlen geëxperimenteerd worden. Het proces van het mengen van verf met water en het schilderen van kleuren op papier kan ook een rustgevend effect hebben. Aquarelverf is vaak onvoorspelbaar wat betekent dat het resultaat van een schilderij soms anders kan zijn dan wat je had verwacht. Dit kan juist zorgen voor verrassende en interessante effecten die je kunstwerk uniek maken.

Veel creatief plezier,
Kimberley

CC Startersset Leren Aquarellen
TAC Combiset Aquarelverf 12x12 ml
Tags: aquarellen

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen