Inloggen

Knutsel, puzzel en bouw er op los! Ontvang 10% korting op alles van Grafix met de code: GRAFIX10

Wat is Jesmonite?

Wat is Jesmonite?
Geplaatst op 5-7-2023 door Kimberley

De veelzijdigheid van gieten met Jesmonite

Jesmonite is een veelzijdig gietmateriaal op waterbasis. Met Jesmonite kun je eenvoudig prachtige en unieke projecten gieten, van sieraden tot schaaltjes, van tafelbladen tot onderzetters. Jesmonite is eenvoudig te bewerken en kan in bijna elke vorm worden gegoten, daarnaast is het waterdicht, milieuvriendelijk en kan het voor buiten- en binnenprojecten worden gebruikt. Het is veilig in gebruik en bevat geen schadelijke chemicaliën.

sieradenschaal van jesmonite

Wat heb je nodig voor Jesmonite?

Voor het gieten van Jesmonite heb je twee componenten nodig, een vloeistof en een base poeder. Je kunt de Jesmonite Base en Liquid los kopen, maar er zijn ook sets met een voorgewogen hoeveelheid verkrijgbaar. Daarnaast heb je een gietmal nodig om je Jesmonite in te gieten en te laten drogen. Omdat Jesmonite hard wordt kun je het beste mallen van siliconen gebruiken. Dit zijn zachte beweegbare mallen waar je je Jesmonite kunstwerk makkelijk uit kunt verwijderen nadat deze droog is. Mallen van siliconen worden ook vaak gebruikt voor epoxy resin gietwerken, maar je kunt dezelfde mallen dus ook prima voor Jesmonite gebruiken. Als laatste wil je je Jesmonite kunstwerk natuurlijk op laten vallen. Je kunt bijvoorbeeld pigmenten, terrazzo, glitter en metallic folievlokken gebruiken ter decoratie.

Op een rijtje heb je dus nodig:

  • Een maatbeker
  • Een weegschaal
  • Een roerstokje
  • Jesmonite Liquid & Base
  • Siliconen mallen
  • Decoratie zoals pigmenten en terazzo

Hoe werk je met Jesmonite?


Hoe meng je Jesmonite?

Heb je alle materialen in huis? Dan kun je aan de slag! De eerste en belangrijkste stap is het mengen van de Jesmonite Liquid en Jesmonite Base. Wanneer deze vantevoren goed gemengd worden en daarna in een mal worden gegoten, hardt het Jesmonite uit tot een waterdicht, hard oppervlak. Gebruik voor het mengen 1 deel Jesmonite liquid op 2,5 deel Jesmonite Base. Heb je bijvoorbeeld een mal waar 200 gram Jesmonite in past, meng dan 56 gram Liquid en 144 gram Base.

Hoe giet je Jesmonite?

Giet een kleine hoeveelheid van het mengsel in de mal en verdeel het gelijkmatig over het oppervlak. Om luchtbellen op het oppervlak te voorkomen kun je een kleine schone kwast gebruiken. Je kunt ook op de mal tikken om luchtbellen aan het oppervlak te verwijderen. Vul vervolgens de mal met de resterende gemengde Jesmonite.

Hoe voeg je kleur toe aan Jesmonite?

Als je een egale kleur wilt gieten, meng dan het pigment in de vooraf afgewogen AC100 Liquid, meng grondig en voeg langzaam de Jesmonite Base toe aan de vloeistoffen terwijl je mixt totdat het mengsel glad, vloeiend en vrij van klontjes is. Als alternatief kun je het pigment toevoegen aan de gemengde Jesmonite en experimenteren door het erdoorheen te laten swirlen om verschillende effecten te creëren. Je hebt niet veel pigment nodig; de standaard toevoegingshoeveelheid is 2% van het totale gemengde Jesmonite (of 20 g/kg). Let op dat als je te veel pigment toevoegt, het de Jesmonite zal laten stoppen met uitharden of het gietobject zwak en breekbaar maakt.

Video: Maak je eigen Jesmonite terazzo vlokken
Hoelang moet Jesmonite drogen?

Jesmonite droogt erg snel op, al na zo'n 5 minuten na het mengen. Daarom meng je ook alleen de hoeveelheid die je direct nodig hebt voor jouw project. Laat na het gieten je gietstuk ongeveer 30-40 minuten uitharden. Nadat je het uit de mal hebt gehaald, bereikt het zijn maximale sterkte na 24 uur. Jesmonite heeft alle vochtigheid nodig om te verdampen en zijn sterkte te verkrijgen. Als je het in de mal laat zitten, zal het mogelijk vlekken veroorzaken en niet volledig drogen.

Kan Jesmonite tegen water?

Ja! Jesmonite is een waterdicht materiaal. Het kan zowel binnen als buiten worden gebruikt, maar voor buitengebruik is het aan te raden om een sealer te gebruiken om het oppervlak te beschermen.

Nu weet je alles over Jesmonite en kun je beginnen met gieten. Geef een prachtige set onderzetters als cadeau of fleur je badkamer op met een bakje voor je sieraden of zeep!

Veel creatief plezier,
Kimberley

Jesmonite AC100 Kit Micro Ronde Onderzetter
Jesmonite AC100 Kit Micro Ronde Onderzetter
Jesmonite AC100 Kit Maxi Vaas & Schaal
Jesmonite Pigment 10g
Jesmonite AC100 Box Duoset 500ml Liquid & 1250gr Base
Siliconen Mal 10 cm Onderzetter Extra Stevig Rond
Siliconen Mal 18xx9,5cm Schaaltje Ovaal
Siliconen Mal 19,5x11x2 cm Regenboog

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen