Inloggen

10% korting op alle haak- en breipakketten van Hardicraft! Gebruik de code: HARDI10 vóór 31 juli bij jouw bestelling.

Wat heb je nodig om je eigen sieraden te maken?

Wat heb je nodig om je eigen sieraden te maken?
Geplaatst op 10-7-2023 door Kimberley

Beginnen met sieraden maken

Als je gaat beginnen met het maken van sieraden zie je soms door de bomen het bos niet meer. Er zijn zo veel verschillende materialen, maar wat kies je en wat gebruik je waarvoor? In deze handige blogpost hebben we een overzicht voor je gemaakt van alle basismaterialen die je nodig hebt om van start te gaan. Van kralen en draad tot sluitingen en gereedschap, we helpen je om het juiste materiaal te vinden en je weg te vinden in de wereld van het sieraden maken.

Kies je project

Welk materiaal is er om sieraden te maken?

Het is belangrijk om vantevoren te bepalen wat je wilt maken en wat belangrijk is voor het maken van dit sierraad. Gebruik je grote zware kralen, dan heb je bijvoorbeeld een stevig koord en een stevige sluiting nodig. Wil je een verfijnd armbandje maken zonder sluiting? Dan heb je weer hele andere dingen nodig! Kies dus vooral de materialen die bij jouw project passen en doe inspiratie op op ons blog of de rest van het internet!

Welk draad moet ik kiezen?

Elastisch draad: Met elastisch draad maak je makkelijk sieraden zoals armbandjes of enkelbandjes. Het is rekbaar en je kunt de uiteindes aan elkaar knopen waardoor je je nog geen zorgen hoeft te maken over sluitingen en tangen. Let bij het kiezen van elastisch draad vooral op de zwaarte en de grootte van je kralen, omdat het rekbaar is kunnen zware kralen ervoor zorgen dat het draad uitrekt. Wil je een transparant draad dat niet uitrekt? Kies dan voor nylondraad.

Gecoat staaldraad: Dit is een soort gevlochten staaldraad die bestaat uit meerdere, dunne roestvrijstalen draadjes die tot een geheel gevlochten zijn. Erg stevig draad en rijgt daardoor makkelijk. De uiteindes werk je af met een knijpkraal, kalotje of draadbeschermer.

Gewaxt koord: Gewaxt koord is een stevig koord dat is behandeld met een dun laagje was. Het wordt vaak gebruikt bij het maken van armbanden, kettingen en enkelbandjes. Het gewaxte oppervlak zorgt voor extra duurzaamheid en maakt het koord minder kwetsbaar voor slijtage. Gewaxt koord kan worden geknoopt of gebruikt in combinatie met verschillende kralen en bedels.

Jasseron: Jasseron is een type ketting bestaande uit kleine schakels die in elkaar grijpen. Het wordt vaak gebruikt bij het maken van armbanden, kettingen en enkelbandjes. Met jasseron kun je gemakkelijk schakels openen en sluiten om bedels, hangers en andere sieradenonderdelen aan de ketting te bevestigen.

Beadalon Wildfire Sieradendraad 0,2 mm Wit 18,3 m
Elastisch Nylondraad 0,5 mm Transparant 10m
CC Jasseron 3 mm Verguld 2 m
CC Katoenkoord 1 mm Zwart 100 m
Welke tangen heb ik nodig?

Rondbektang: Een rondbektang heeft ronde, kegelvormige bekken. Het wordt gebruikt voor het buigen van draad, het maken van oogjes, en het vasthouden van kleine onderdelen tijdens het sieraden maken.

Platbektang: Een platbektang heeft platte bekken met rechte randen. Het wordt gebruikt voor het vasthouden, buigen en rechtzetten van draden en onderdelen. Het platte oppervlak maakt het gemakkelijk om grip te krijgen en gelijkmatige druk uit te oefenen.

Kniptang: Een kniptang, ook wel zijknipper genoemd, heeft scherpe snijbekken. Het wordt gebruikt om draad, pinnen en andere materialen op maat te knippen.

GC Sieradentangen Set 9-delig
CC Sieradentang Kniptang
CC Sieradentang Platbek
CC Sieradentang Rondbek
Welke kralen zijn er?

Er zijn ontzettend veel soorten kralen. Wat je nodig hebt hangt natuurlijk helemaal af van jouw stijl en project. Let bij het scoren van kralen vooral op de grootte van de kralen en zorg dat je draad door de kralen past. Hieronder een paar van de meest populaire kralen soorten!

Rocailles: Rocailles zijn kleine ronde kralen van glas of kunststof. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, en worden vaak gebruikt als basiskralen in sieradenontwerpen. Naast het maken van sieraden kunnen rocailles ook worden gebruikt voor borduurwerk en beadwork.

Facetkralen: Facetkralen zijn kralen met een geslepen oppervlak dat licht reflecteert. Ze hebben vaak meerdere vlakken. Facetkralen worden gebruikt om extra glans en sprankeling aan sieraden toe te voegen.

Heishi kalen: Heishi kralen zijn platte, schijfvormige kralen gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, keramiek of edelstenen. Ze hebben meestal een gelijkmatige vorm en worden gebruikt om textuur en dimensie aan sieraden toe te voegen.

CC Rocailles 3 mm Dusty Rose 25 gr
GC Heishi Kralen 6 mm Pastel 1750 stuks
Welk slotje heb ik nodig?

Karabijnsluiting: Karabijnsluitingen zijn praktische en veelgebruikte sluitingen voor sieraden. Ze bestaan uit een karabijnhaak en een oogje waar het haakje aan vastgemaakt kan worden.

Draaisluiting: Draaisloten zijn veilige sluitingen die bestaan uit twee delen: een ringvormig onderdeel en een draaibaar staafje. Het staafje wordt in het ringvormige onderdeel gedraaid om de sluiting te vergrendelen. Draaisloten zijn stevig en betrouwbaar, waardoor ze geschikt zijn voor zwaardere sieraden en halskettingen.

Magnetische sluiting: Magnetische sluitingen bieden een handige en gemakkelijke sluitingsoptie voor sieraden. Ze hebben twee delen met ingebouwde magneten die elkaar aantrekken en de sluiting op zijn plaats houden. Magnetische sluitingen zijn ideaal voor armbanden en kettingen, vooral voor mensen die moeite hebben met het hanteren van kleine sluitingen.

CC Karabijnsluiting 12 mm Zilver 5 stuks
CC Draaisluiting 16 mm Zilver 10 stuks
CC Sieradensluiting Anker 25x40 mm Zilver 1 stuk

Andere benodigdheden


Sieradenlijm

Sieradenlijm is een speciale lijm die wordt gebruikt bij het maken van sieraden om materialen zoals kralen, gevlochten touw en meer stevig aan elkaar te bevestigen. Het biedt een sterke en duurzame hechting en is ideaal voor het verlijmen van niet-poreuze oppervlakken zoals metaal, glas en kunststof.

Kalotjes

Kalotjes zijn kleine metalen dopjes die gebruikt worden in het maken van sieraden. Ze worden vaak aan het einde van een ketting of armband geplaatst om de draden of koorden te verbergen en te zorgen voor een nette afwerking. Kalotjes kunnen ook gebruikt worden hangers aan sieraden te bevestigen.

Kettelstiften & Nietstiften

Kettelstiften zijn lange metalen pinnen met een lus aan het ene uiteinde. Nietstiften daarentegen zijn korte metalen pinnen met een platte kop aan het ene uiteinde. Ze worden gebruikt om hangers te maken voor kettingen en oorbellen..

Kralenbord

Een kralenbord is een handig hulpmiddel bij het ontwerpen en rijgen van kralen. Het heeft een gleuf waar je de kralen op kunt plaatsen, waardoor je gemakkelijk verschillende ontwerpen kunt creëren en de juiste maat kunt bepalen..

Knijpkralen

Knijpkralen zijn kleine metalen kralen die worden gebruikt om draad of koord te bevestigen en zorgen ervoor dat de sluiting veilig blijft zitten. Een knijpkraal wordt op de draad geplaatst, vervolgens wordt de draad door een oogje of sluiting geleid en daarna wordt de knijpkraal platgeknepen met een tang. Dit zorgt voor een stevige verbinding in het sieraad..

Splitringen

Splitringen zijn kleine, stevige metalen ringetjes die worden gebruikt om sieradenonderdelen zoals hangers en bedels veilig aan elkaar te bevestigen. Ze bieden extra stabiliteit en voorkomen dat sieraden losraken. Met een tang kunnen ze geopend worden om items toe te voegen of te verwijderen..

Eindkapjes

Eindkapjes zijn er in verschillende soorten en maten en hebben als doel het afwerken van je draad. Voor het bevestigen van je eindkapjes vul je deze met een beetje sieradenlijm en plaats je het eindkapje op het uiteinde van bijvoorbeeld je leer of meerdere strengen koord bij bijvoorbeeld de kumihimo techniek..

Kralenbord Groot 24x33 cm
GC Sieraden Startersset Koffer 407 delig
CC Sieraden Startset
CC Sieraden Startset Goud

Leer sieraden maken met een complete set

Op zoek naar een handige oplossing om direct aan de slag te kunnen met het maken van sieraden? Dan zijn sieradensetjes de perfecte keuze voor jou! Deze sets bevatten alle essentiële materialen die je nodig hebt, zoals kralen, draad, sluitingen en meer. Met een sieradenset hoef je niet meer alle benodigdheden apart te zoeken en kun je direct beginnen met het creëren van prachtige sieraden. Of je nu een beginner bent of een ervaren sieradenmaker, deze sets bieden gemak en inspiratie voor al je creatieve projecten..

Veel creatief plezier,
Kimberley

CC Beginners Set Sieraden Maken
CC Creatieve Mini Hobbyset Sieraden Smileys Armbandjes
CC Kumihimo Vriendschapsarmbanden Knutselset
CC Startersset Leren Sieraden Maken

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen