Inloggen

Knutsel, puzzel en bouw er op los! Ontvang 10% korting op alles van Grafix met de code: GRAFIX10

Gips gieten, hoe doe je dat

Gips gieten, hoe doe je dat
Geplaatst op 3-5-2024 door Safira

Wat kan je doen met gips

Heb jij wel eens gedacht aan het werken met gips en het gieten daarvan? Maar weet je niet zo goed waar te beginnen. Nou dan is dit blog voor jou. Want wat je met gips kan maken is eindeloos. Van feest decoratie tot kandelaars. Maar ook mooie afdrukken van babyhandjes, pootafdrukken of maskers.

Er zijn een hoop verschillende soorten gips, omdat gips voor veel verschillende dingen gebruikt kan worden. Dit betekend dat de hardheid van de gips kan verschillen waardoor dus ook bijvoorbeeld de droogtijd anders kan zijn per gipssoort.

Wat heb je nodig

  • Gipspoeder
  • Schoon water
  • Een mengbak, kom of emmer
  • Een giermal
  • Handschoenen

Cera-mix finish

Welk gips gebruik je

Wij hebben twee verschillende merken in gietgips. Namelijk de Cera-Mix poeder en de Plaster of Paris poeder van Cadence.

Cera-Mix

De Cera-Mix hebben wij in de Standaard uitvoering en in de Exclusieve uitvoering. Het verschil tussen deze 2 uitvoeringen is meer dan alleen de hoeveelheid poeder in de zak. De Cera-Mix Standaard is geschikt voor gieten en het maken van modellen en heeft een enigszins poreuze structuur dat met gereedschap gevormd kan worden. De droogtijd is ongeveer 30 min. Het is uitgehard na 5 dagen en kan na droging geschilderd worden met acrylverf. En de uiteindelijke kleur is lichtgrijs. De Cera-Mix Exclusief heeft al deze eigenschappen ook, maar heeft een gladder eindresultaat en is 30 keer harder dan de Cera-Mix Standaard. Ook is de droogtijd korter, namelijk 20 minuten. En is het uitgehard na 8 uur. De uiteindelijke kleur van de Cera-Mix Exclusief is wit.

CC Cera-Mix Standaard Gipsgietmix 1000 gr Wit
CC Cera-Mix Gipsgietmix Exclusief 5kg
Plaster of Paris

Plaster of Paris van Cadence is ook een mooie gips soort die wit opdroogt. Na ongeveer 1 uur kan jouw gipsen project uit de mal verwijderd worden en is het na 1 tot 2 dagen uitgehard. De werkelijke droogtijd is afhankelijk van de vormgrootte; grotere projecten zullen langer duren. Het is dus sneller droog en uitgehard dan de Cera-Mix Standaard en zit daarom tussen de Ceramix Standaard en Exclusief in.

Cadence Gips Poeder 1 kg
Cadence Gips Poeder 2,5 kg

Hoe werkt gips gieten

  • Bedenk wat je wilt gaan maken. We hebben verschillende leuke gietmallen en vormen om te gieten.
  • Zet alles wat je denkt nodig te hebben klaar en binnen handbereik en trek je handschoenen aan.
  • Meng de gips met water zoals aangegeven op de verpakking.
  • Giet als eerste een klein laagje in de gietmal. Tik vervolgens zachtjes tegen de zijkanten van de gietmal. Hierdoor komen de luchtbellen naar boven en ontstaan er geen gaten in het gips. Hierdoor heb je minder kans op scheuren of breken. Vul je mal verder en ook dan weer af en toe tegen de mal tikken om de luchtbellen naar boven te krijgen.
  • Laat het gips drogen. Dit kan per project verschillen, maar vaak is het gips na 30 minuten opgedroogd. Maar het is nog niet volledig uitgehard.
  • Laat het gips 5 tot 8 dagen uitharden. Ook dit kan per project en gipssoort verschillen. Als het gips in een grotere mal is verwerkt of dikker is dan kan het langer duren voor het compleet is uitgehard.
  • Na 5 tot 8 dagen kan je jouw gips project uit de mal halen en dan kan het decoreren beginnen.
  • Je kan bijvoorbeeld het gips schilderen met acrylverf en deze daarna vernissen.

CC Siliconen Mal 5,8x7,8 cm Kandelaar 2 stuks
GC Latex Gietmal Uil 9 cm
Siliconen Mal 12,5x15cm Ovale vaas
CC Siliconen Mal 9x17,5 Geometrische Vormen 4 stuks
Gietmallen

Vind hier nog meer prachtige gietmallen

Voetafdruk in gips

In het volgende voorbeeld laten we zien hoe je een voetafdruk kan maken met gips


 gipsen afdruk stap 1

Stap 1

Gebruik een vorm die past bij de maat van de hand of voet. Wij gebruikten een papier-maché doos van 21.5 x 10 cm, H: 5 cm. Bekleed de vorm met gewone vershoudfolie.

 gipsen afdruk stap 2

Stap 2

Giet water in een emmer en strooi gips mix langzaam in de emmer tot er een top ontstaat tegen het wateroppervlak. Laat staan voor ongeveer 8 minuten. Gebruik voor 1 kg gips ongeveer 5 dl water. Verwerkingstijd is ongeveer 18 minuten. Droogtijd ca. 30 minuten en uitgehard na 5 dagen.

 gipsen afdruk stap 3

Stap 3

Na 8 minuten sta-tijd, goed roeren tot zich luchtbellen vormen op het oppervlak. NB: Gips genereert warmte tijdens het harden. Hoe groter de hoeveelheid, hoe hoger de warmte.

gipsen afdruk stap 4

Stap 4

Wees goed voorbereid voor de volgende stap, want gips hard snel. Giet de gipsmassa in de vorm.

Stap 5

Gebruik een lijmpistool vulling om het gat te maken voor het ophangen van de gipstegel. Gebruik iets (nietmachine bijv.) om de vulling rechtop te houden tijdens het droogproces. Maak de afdruk met hand of voet in het natte gips. Laat de tegel ongeveer 1 uur drogen. Haal het uit de vorm en gebruik een stuk leerkoord voor het ophangen.

Resultaat

CC Cera-Mix Standaard Gipsgietmix 1000 gr Wit
CC Leerkoord 2 mm 50 m Naturel

Zelf een mal maken

Je kent ze misschien wel. Prachtige gipsen handafdrukken van jou en je partner of van je kinderen. Deze mallen worden vaak met een alginaat poeder gemaakt. Dit giet je in een emmer die groot genoeg is voor bijvoorbeeld de handen waar je een mal van wilt maken. Dan duw je de hand in het mengsel en wacht tot deze hard wordt. Zorg ervoor dat je niet beweegt terwjl je wacht tot de mal droog wordt. Dit zorgt ervoor dat jouw afdruk de grootste details heeft. Als de mal hard is geworden dan haal je voorzichtig je hand eruit. Nu meng je de gips volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet deze in de mal. Als het gips uitgehard is kan je de mal er vanaf scheuren. De mal is dus maar één keer te gebruiken. Maar je hebt dan wel een heel bijzonder afgietsel als aandenken.

GC Alginaatpoeder 1,5 kg
GC Alginaatpoeder 500gr

Hoe schilder je gips

Eerder vertelde we al dat, nadat jouw gips project is uitgehard, je het gips kan schilderen met acrylverf. We raden ook aan om aan het einde jouw gips project te vernissen. Dit om de schildering mooi te houden. Wat je ook kan doen is gips al kleuren voordat je gaat gieten. Hierdoor zit de kleur al in het gips verwerkt en heeft het een mooie gladde afwerking.

Gips kleuren

 gips kleuren stap 1

Stap 1

Voor twee harten: Mix 1 dl water met 10 ml Plus Color acrylverf.

 gips kleuren stap 2

Stap 2

Roer 200 g Cera-Mix Standard plaster casting compound in het mengsel.

 gips kleuren stap 3

Stap 3

Het mengsel moet een romige consistentie hebben. Voeg meer water toe als het mengsel te stijf is.

 gips kleuren stap 4

Stap 4

Giet het mengsel in de silicone vorm.

 gips kleuren stap 5

Stap 5

Duw het metalen waxinelichtbakje in het mengsel. Om te voorkomen dat de metalen houder naar boven komt tijdens het doorproces, is het aan te raden het te verzwaren met knikkers, kiezels of iets dergelijks.

 gips kleuren stap 6

Stap 6

Verwijder de betonnen waxinelichthouder uit de vorm nadat deze gehard is.

 gips kleuren resultaat

Resultaat

Video

Bekijk hier de video

CC Siliconen Vormen Hart 70x60 mm
CC Cera-Mix Standaard Gipsgietmix 1000 gr Wit
CC Metalen Theelichthouder 44 mm 12 stuks
Plus Color Acrylverf Oud Roze 60 ml
Plus Color Acrylverf Hemelsblauw 60 ml
Plus Color Acrylverf Licht Lilac 60 ml
CC Led Waxinelicht 35 mm

Tips

  • Het is goed om te weten dat het gips warmte genereert tijdens het uitharden. Dompel daarom geen enkel deel van je lichaam in het mengsel om een mal te maken, omdat je zich hierdoor kunt verbranden en blijvend letsel kunt veroorzaken.
  • Gereedschap dat je hebt gebruikt moet je zo snel mogelijk schoon spoelen na gebruik , zodat je het een volgende keer weer kunt gebruiken.
  • Voor je jouw gips gaat schilderen moet het compleet opgedroogd en uitgehard zijn. Geef daarom het gips echt de tijd om uit te harden.

Aan de slag!

Ben je nu helemaal enthousiast geworden en wil je aan de slag, maar heb je misschien nog wat inspiratie nodig? Kijk dan eens op ons Blog voor meer gips ideeën.

Met creatieve groet,
Safira

Iets leuks gemaakt? Deel het met onze socials zoals Instagram en Facebook!

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen